Author Archives: genta

Risitë e Zonave të Mbrojtura në Berat, në bashkëpunim me Natyra 2000 dhe Administratën e Zonave të Mbrojtura në Berat (AdZM-Berat)

Risitë e Zonave të Mbrojtura në Berat, në bashkëpunim me Natyra 2000 dhe Administratën e Zonave të Mbrojtura në Berat (AdZM-Berat)

Nisi në Berat, projekti më I ri që zbatohet nga organizata: “Për Mirëqënie Sociale dhe Mjedisore” , me titull “Biomonumentetet – vlerat e padiskutueshme të Parkut Kombëtar Tomorrit” i mbështetur financiarisht nga Bashkimi Evropian, projekti NATURA 2000.
Ky projekt vjen pas trajnimeve që janë bërë nga Natura 2000 për të shkruar projekte nga administrata dhe përfaqësues të organizatave të shoqërisë civile, që më pas kanë konkluduar në lidhje kontratash.
Sipas këtij projekti organizata në bashkëpunim me specialist të AdZM- Berat do të nxjerrin në pah vlerat e florës dhe faunës së Parkut Kombëtar të Tomorrit- sidomos të specieve të rrezikuara, ashtu sikurse edhe do të skicojnë një “Udhëzues xhepi” që do të udhëzoj vizitorët për bimë aromatike, medicinale që përbëjnë vlerat për komunitetin e zonës. Në bashkëpunim me botanistë, të rinj e të reja, gra të zonës, biznese etj, do të realizohet një Draft – Plan ruajtjeje për zonën e përzgjedhur e do të implentohen dy shtigje për ecje në natyrë, tashmë të rrahura edhe nga turistë të shumta.
I gjithë qellimi I këtij projekti është vendosja e një marrëdhënie përfituese në vlera ekonomike të banorëve që jetojnë cdo ditë në këto zona të mbrojtura, që kanë vlera natyrore të padiskutueshme.
Për organizatën
“Për Mirëqënie Sociale dhe Mjedisore”
Zj Erjola Azizolli                                                                                    

Takim me komunitetin, Roshnik, Berat
Diskutime nga Takimet në Roshnik, Berat

Read More »

RAPORTI VLERËSUES “Vlerësimi i performancës së energjisë në ndërtesa, përmes konceptit të varfërisë energjetike në Berat” 2017-2018

RAPORTI VLERËSUES “Vlerësimi i performancës së energjisë në ndërtesa, përmes konceptit të varfërisë energjetike në Berat” 2017-2018

Në kuadër të Projektit: “Së bashku-Një sy për Mjedisin, organizata “Për Mirëqenie Sociale dhe Mjedisore” si pjesë e rrjetit të vigjilencës-SENIOR II REC Shqipëri, e mbështetur nga Qeveria Suedeze, publikun  RAPORTIN VLERËSUES “Vlerësimi i performancës së energjisë në ndërtesa përmes konceptit të varfërisë energjetike në Berat” 2017-2018.

genta foto

Draft mbi energjine -(materiali i plotë)

Read More »

Varfëria energjitike në Berat

Varfëria energjitike në Berat

Pas një pune nëntë mujore, në kuadër të projektit “Së bashku-Një sy për mjedisin”, pjesë e programit SENIOR-REC Shqipëri, i financuar nga Ambasada Suedeze, organizata “Për Mirëqënie Sociale dhe Mjedisore”Berat, sjell gjetjet e saj të përcjella nga publiku, e i prezanton ato.

Mjedisi sot, Janar

Mjedisi sot, JanarMireqenie foto

Read More »

“E ARDHMJA DREJT ENERGJISË SË PASTËR”

“E ARDHMJA DREJT ENERGJISË SË PASTËR”

Përgjatë dy muajve Tetor-Nëntor 2017, në kuadër të projektit “Një sy për Mjedisin” organizata “Për Mirëqënie Sociale dhe Mjedisore” përfshiu në një ndërgjegjësim masiv mbi çështjet që lidhen me Energjinë e të ardhmen e saj, katër shkolla të mesme të qytetit të Beratit: Stiliano Bandillin, Kristo Isak (dy shkolla profesionale), Babë Dudë Karbunara, Kristaq Capon-  shkolla të mesme të përgjithshme.

Këto aktivitete u  përcollën në kuad

Read More »

Marrja e informacionit në terren

Marrja e informacionit në terren

Në kuadër të projektit “Së bashku-Një sy për Mjedisin” pjesë e programit SENIOR II-REC Shqiperi, mbështetur financiarisht nga Ambasada Suedeze, u mbyll faza e terrenit në qytetin e Beratit- Mbledhja e informacionit mbi Energjinë. Ky informacion është marrë në familje beratase si dhe institucione locale. Më poshtë do të gjeni ekzaktësisht vendndodhjen e informacionit. Për më tepër na ndiqni në vijimësi në faqen tonë në facebook: https://www.facebook.com/FSEW.BERAT/

ADM PUBLIKE Familjet vulnerabel Institucionet edukative Qendrat shendetesore SPITALI Harta e pergjithshme

Read More »

Eficenca e Energjisë/SENIOR II

Eficenca e Energjise eshte detyre e te gjitheve. Vetem duke perdorur ne menyre eficente burimet e energjise, pa hequr aspak dore nga komoditeti, ne mund te sjellim ndryshime pozitive ne jeten dhe planetin tone. Per me shume shihni spotin e meposhtem.

Ky sport realizohet ne kuader te projektit Nje sy per mjedisin, programi #SENIOR-II – REC Shqipëri, financuar nga Embassy of Sweden in Tirana.
Seniorii Albania
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Co4w3Yjyxn8″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
Read More »

Konferencë për shtyp

Konferencë për shtyp

Konferencë për shtyp
“Për programe të zhvillimit të qëndrueshëm në fushatën e zgjedhjeve të përgjithshme 2017!”
Qëndrim i organizatave mjedisore pas njohjes me mesazhet elektorale të partive politike në zgjedhjet e përgjithshme 2017

Read More »

Deklaratë për shtyp

Deklaratë për shtyp

Berat, më 5/6/2017
Drejtuar publikut të gjerë e institucioneve shtetërore!
Sot, më date 5 Qershor 2017- Ditën Botërore të Mjedisit, kemi kënaqësinë t’ju njoftojmë publikisht se organizata “Për Mirëqënie Sociale dhe Mjedisore” Berat, ka nisur zbatimin e projektit të saj më të fundit: “Një sy për Mjedisin”.

Deklarate publike, SENIOR II

Read More »

Raport Vlerësues mbi Parkun Kombëtar të Tomorrit

Raport Vlerësues mbi Parkun Kombëtar të Tomorrit

Ky raport vlerësues mbi vlerat ekologjike, floristike, gjeologjike vjen pas një pune të gjatë kërkimore e vlerësuese i doktorave të shkencës: Zj Ermelinda Mahmutaj- Biologe, Z Ton Deda- doktor shkencash në fushën e gjeologjisë, Z Fatos Nako- Inxhinier pyjesh e drejtor i Administratës Rajonale të Zonave të Mbrojtura në Berat, si dhe projektit të zbatuar nga organizata “Për Mirëqënie Sociale e Mjedisore” Berat (PMSM).

Ai ka si qellim kryesor dhënien e informacionit tregues mbi pasuritë që mbart mali i Tomorrit në aspektin floristik, gjografik, gjeo-morfologjik, hidro-logjik etj, por edhe për problematikat që sjell shfrytëzimi i gurit e pllakave gëlqerore, cënimin  ekosistemeve, rezervave ujore si dhe aspektin menaxherial të Zonës së Mbrojtur.

Raporti identifikon vlerat e pasuritë natyrore e kësaj zone, por përtej kësaj jep edhe arsyet përse organizata ka ndërmarrë këtë projekt kundër krimit mjedisor, si i pari projekt që realizohet nga organizatat e shoqërisë civile e targetuar në malin e Tomorrit.

Gjthashtu në material jepen edhe rekomandime për institucionet monitoruese e ligjzbatuese, të cilat kanë bashkëpunuar përgjatë zbatimit të këtij projekti në qytetin e Beratit duke e lehtësuar zhvillimin e tij.

Organizata nëpërmjet këtij projekti ka dhënë mesazhin që njohja e vlerave mjedisore, edukimi i brezave me luftën kundër krimit mjedisor, rritja e kapaciteteve të vetë inspektorëve mjedisor, con në reduktim e krimit mjedisor.

Në kuadër të kësaj përpjekje urojmë që ky raport të jetë i vlefshëm jo vetëm për institucionet shtetërorë por edhe për cdo qytetar të thjeshtë, student apo nxënës që është i shqetësuar për mjedisin, pasuritë e tij.

raporti web

Read More »

Berat, tryezë e rrumbullakët për krimin mjedisor

Berat, tryezë e rrumbullakët për krimin mjedisor

Në qytetin e Beratit, në datën 15 mars 207, u zhvillua  tryeza e rrumbullakët në kuadër të projektit “Ulja e Krimit Mjedisor nëpërmjet rritjes së kapaciteteve të agjensive ligjzbatuese, në Parkun Kombëtar të Tomorrit”, financuar nga Bashkimi Evropian si pjesë e programit ACHIVE, të zbatuar nga REC Shqipëri.

Read More »